Super rozwiązanie – ciasto ekonomiczne, bo bez konieczności pieczenia, szybkie do wykonania i bardzo efektownie wyglądające. Jedyny minus – trochę źle się kroi przez te groszki.
Polecam też inną kremówkę, też bez pieczenia, na herbatnikach lub krakersach – Kremówka – bez pieczenia.
forma – tortownica śr. 21 cm
Składniki
1 opakowanie groszku ptysiowego – ok. 150
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka 3,2 % /3/4 l/
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
100-150 g masła
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Pozostałe mleko wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera z budyniem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż zrobi się gęsty budyń. Krem lekko przestudzić /nie ma być zimny, ale także nie gorący/.
Dno formy wyłożyć papierem, a następnie wysypać połowę groszku ptysiowego, wyrównać, na to wyłożyć ciepły krem, przykryć drugą połową groszku, wciskając go delikatnie w krem. Najlepiej układać kuleczki rzędami, wówczas ciasto będzie się łatwiej kroić. Dobrze schłodzić w lodówce, przed podaniem obsypać obficie cukrem pudrem.
a to ciasto wykonane przez Goplanę
Super ciasta
Dziękuję. Pozdrawiam.
Zrobiłam to ciasto na jutrzejszy Dzień Kobiet. Odkroiłam sobie kawałek po 3 godzinach leżakowania w lodówce. Jest pyszne ,no i takie proste w wykonaniu. Dziękuję Almanko 🙂
Ależ proszę bardzo Goplano, cała przyjemność po ojej stronie i radość, że Ci smakuje.
Po raz kolejny zrobiłam tą kremówkę. 10 punktów za szybkość wykonania i smak. Dzięki raz jeszcze ,że podzieliłaś się tym przepisem jak i innymi wspaniałymi które wstawiasz na blogu 🙂
Goplano, miód na moje serce wylewasz, dziękuję.