Krokiety z mięsem drobiowym. kapustą kiszoną i grzybami

Był rosół. więc musiałam znowu szukać sposobu na wykorzystanie potem mięsa porosołowego. I padło na krolkety, takie 3 w 1, czyli z mięsem, ale jeszcze z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów.

z tej porcji wyszło mi 11 krokietów

Ciasto

2 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka maślanki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
szczypta kurkumy

Farsz

350 g mięsa porosołowego + 1 marchewka
350 g  kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
1 mała cebula drobno pokrojona
masło/olej do smażenia
sól, pieprz, maggi
natka pietruszki

dodatkowo do panierowania
jajko + mleko
buła tarta

Wykonanie

Składniki na ciasto zmiksować, odstawić aby „wypoczęło”, a następnie usmażyć naleśniki.

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na 30 min., a następnie ugotować i odsączyć z nadmiaru płynu.
Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać niewielką ilością wody razem z tą z odcedzonych grzybów, ugotować do miękkości. Odcisnąć z wody.
Cebulę usmażyć na jasno brązowy kolor.
Kapustę wraz z grzybami i cebulą oraz mięso przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach, włożyć na patelnię z odrobiną masła i chwilę smażyć, dodać do smaku sól, pieprz oraz maggi. Ostudzić. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Nakładać farsz na naleśniki, składać w krokiety, panierować w jajku rozmieszanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*