Kruche ciasto z budyniem i owocami

Ciasto kruche jest pyszne w każdej postaci. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na Kruche ciasto z dżemem. Dziś proponuję podobne, ale z budyniem i owocami. Ważne jest tu też to, że można użyć  także owoców mrożonych, co w okresie zimowo-wiosennym nie jest bez znaczenia.

forma 24×24 cm / 20×30 cm też będzie

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła/margaryny lub 3/4 szklanki oleju
1 łyżka smalcu /opcjonalnie/
150 g cukru pudru
1 jajko rozm. L
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

2 budynie waniliowe/śmietankowe po 40 g
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru

Dodatkowo
:250 g malin, borówek amerykańskich lub jeżyn (mogą być mrożone)

Wykonanie

Do miski robota przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kawałki schłodzonego masła/margaryny lub olej oraz jajko /w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody/..
Całość zagnieść przy użyciu haków na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Większą częścią wylepić dnoformy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki.

W czasie gdy ciasto się chłodzi z podanych wyżej składników ugotować budyń, przykryć folią „w kontakcie” i odstawić do lekkiego przestudzenia..
Nagrzać również piekarnik do temp. 170-180 st.C  grzanie góra-dół.

Blaszkę ze schłodzonym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec je przez 10-15 min.
Na podpieczony spód wyłożyć budyń, posypać po wierzchu owocami, a potem pokruszonym w palcach lub startym pozostałym ciastem /schłodzonym w zamrażalniku/.. Całość piec na II poziomie ok. 35-40 minut na złoty kolor. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.