Jeszcze jedna propozycja upieczenia kurczaka na butelce. Tym razem bejca bardziej wyrazista w smaku. Dodatek miodu sprawia, że skórka wychodzi bardzo przypieczona.
Polecam też ten przepis – Kurczak pieczony na butelce z piwem
Składniki
1 świeży kurczak /ok.1,2-1,3 kg/
bejca do natarcia kurczaka – wymieszać
1 łyżeczka curry mielonego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Wykonanie
Kurczaka dokładnie wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, szyję odciąć i wykorzystać np. do gotowania zupy. Teraz kurczaka dokładnie wysmarować bejcą – na zewnątrz i wewnątrz też. Włożyć do naczynia, przykryć folią lub zapakować w foli i odstawić na całą noc do klodówki.
Na dwie godziny przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki,aby nabrało temperatury pokojowej.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st C.
Kurczaka nadziać na butelkę po piwie wypełnioną wodą /lub ułożyć na ruszcie z piekarnika/, wstawić butelkę do miski lub innego naczynia żaroodpornego /do tego naczynia będzie spływał tłuszcz z piekącego się kurczaka/,.
Wstawić kurczaka do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 160 st. ale dodatkowo włączyć termoobieg i piec mięso tyle czasu ile waży kurczak, czyli w tym przypadku 1 godz.i 20-30 min. – na dolnym poziomie. . Wyjąć i zostawić na 5 minut aby soki się uspokoiły.