Uwielbiam wiosnę za budzenie się wszystkiego do życia, ale lato też lubię… za to całe bogactwo warzyw i owoców, za to, że mogę jeść „tony różnych sałat, za możliwość ugotowania czegoś szybko, a do tego zdrowo… ach, chyba w uprzednim wcieleniu byłam jakąś trawożerną istotą…
Jestem ogromnym smakoszem cukinii, lubię ją w każdej postaci, makaron z cukinią również, w różnych wersjach…
Oto jedna z nich.
Składniki
paczka makaronu świderki lub rurki
2 młode cukinie /nie obierać/
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
4-5 szt. pomidorów /zamiennie w puszce/
1/2 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego
3-5 łykżi śmietany
1 łyżka mąki
świeża bazylia /liście/
sól, pieprz, cukier – do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju na półmiękko. Po odcedzeniu nie przelewać zimną wodą!
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, chwilkę poddusić razem. Cukinię pokroić w kostkę lub inaczej /ja kroję wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 4 części i dalej w plasterki – wychodzą mi takie trójkąciki/, dodać do cebuli, posolić i popieprzyć, dusić aż cukinia zrobi się miękka. Wtedy dodać pomidory pokrojone dowolnie np. w plasterki i dusić razem do miękkości. Dodać teraz śmietanę, sok pomidorowy,- do smaku cukier, ewentualnie sól i pieprz zagotować. Jeśli trzeba zagęścić mąką rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i ponownie zagotować. Dodać pokrojone listki bazylii.
Całość wymieszać z makaronem i serwować przybrane bazylią i pomidorem.