Makaron z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

W zasadzie zrobiłam ten makaron z konieczności, bo trzeba było zużyć szpinak przyniesiony z działki, a i na zakupione pieczarki jakoś nie było dobrego pomysłu. Ale wyszło nieźle i smacznie.

Składniki

300 g makaronu /u mnie makaron penne/

500 g pieczarek
1/2 większej cebuli
2 spore garści świeżego szpinaku
zielony szczypior czosnku /zamiennie czosnek granulowany lub 2 ząbki przeciśniętego/
1/2 słoika  suszonych pomidorów
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
sok z cytryny
starty ser żółty lub parmezan

Wykonanie

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać pieczarki pokrojone dowolnie, skropić sokiem z cytryny i razem usmażyć.
Liście szpinaku pokroić na dość grube kawałki, przesmażyć na łyżce rozgrzanego masła, dodać posiekany zielony czosnek lub lekko przyprawić czosnkiem granulowanym, ostudzić.
Pomidory suszone lekko osączyć z zalewy i pokroić w kostkę lub paski.

Do makaronu dodać pieczarki, szpinak, pomidory oraz starty ser, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*