Jeśli ktoś lubi makaron, to jeszcze jedna propozycja jego podania.
Ja lubię, i to wszystko jedno z czym, a ponieważ pora też lubię, to będzie w sosie śmietanowo-serowo-porowym.
Składniki
400 g makaronu np. penne /grubsze rurki/ lub farfale /kokardki/
1 łyżka oleju
sos:
1 duży por /biała część/
2 duże ząbki czosnku
1 kostka kremowego serka topionego
ok. 200 ml śmietany 12%
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
kilka listów świeżej bazylii
sól, pieprz
starty żółty ser do posypania
Wykonanie
Ugotować makaron /al dente/ w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pora pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę oraz serek topiony – mieszać do momentu, aż ser się rozpuści. Teraz dodać śmietanę i chwilkę dusić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać większą część natki i bazylię – wymieszać.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać startym serem oraz resztą posiekanej natki pietruszki.
Do sosu można dodać drobno pokrojoną szynkę – dodać ją tuż przed wlaniem śmietany.