Dziś proponuję muffinki czekoladowe z ziarenkami granatu, udekorowane bitą śmietaną i granatem… tak dla kontrastu. Ot, takie „wybuchowe” łakocie.
Składniki /na 12 szt/
Ciasto
2 szklanki maki pszennej /niepełne/
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pól łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
2/3 szklanki maślanki/mleka
3 łyżki rozpuszczonego masła lub 1/3 szklanki oleju
kilka łyżek ziarenek granatu
Krem
200 ml kremówki
1 łyżka kopiata cukru pudru
1 śmietan fix
W jednej misce wymieszać suche składniki /mąkę, cukier, sodę, kakao i proszek do pieczenia/, a w drugiej mokre /jajka, masło i maślankę/. Zmiksować mokre składniki, wlać do suchych składników, dorzucić ziarenka granatu i dokładnie wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min. Wyjąć i ostudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, usztywnić śmietan-fixem. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić granatem. Jeśli krem będzie bardzo sztywny, śmietan fix można pominąć.