Murzynek rumowy ekspresowy

Jeszcze jedna propozycja ciasta na jesień – murzynek, tym razem pachnący rumem.

forma 24×24 cm

wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Składniki

450 g mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
2 jajka
400 g kefiru/jogurtu/maślanki
2 łyżki rumu + kilka kropli aromatu rumowego
2 łyżki dżemu /u mnie wiśniowy/

Wykonanie

Składniki sypkie, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać w misce.

Do drugiej, trochę większej miski wbić jajka, dodać olej oraz kefir, wymieszać trzepaczką rózgową  Dodać rum oraz dżem i wymieszać.
Teraz do miski ze składnikami mokrymi przełożyć składniki suche i wymieszać króto całość, tylko do połączenia składników /uwaga – mieszać w jedną stronę/.

Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 175 st.C  przez ok. 50 min. do suchego patyczka /II poziom grzanie góra-dół/..

Po wyjęciu z piekarnika  na wierzch gorącego ciasta zetrzeć pół tabliczki białej czekolady bądź też odstawić do ostygnięcia i wtedy posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*