Naleśniki na ostro, z dużą ilością papryki, przyprawione na ostro pieprzem, ale przede wszystkim papryką…ostrą.
Składniki
naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju do ciasta
farsz:
1 cebula
8 dużych pieczarek
1 duża czerwona papryka
5 cienkich, długich parówek wieprzowych /u mnie z szynki/
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól,pieprz, bazylia, oregano
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym /10 szt/.
Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle klarowanym, dodać pieczarki również pokrojone w kosteczkę, przesmażyć razem /smażyć do całkowitego odparowania płynu/.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i znowu chwilkę podsmażyć /ok.5 min./.
Na koniec doprawić solą oraz dodać obie papryki, przyprawy ziołowe i koncentrat pomidorowy /farsz powinien być „charakterny”, tak na węgierską nutę/. Krótko podsmażyć, zdjąć z gazu i przełożyć zawartość na talerz i ostudzić.
Parówki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć, ostudzić i dodać do farszu. Dodać również ser żółty starty na grubych oczkach i wymieszać wszystko.
Na każdym naleśniku układać porcję farszu, zwijać w rulon lub w krokieta, po czym smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron i od razu podawać z ulubioną sałatką.
Ja z lenistwa zjadłam z …keczupem.