W ramach oszczędnego gospodarowania energią elektryczną dziś proponuję wafel… nie trzeba piec, a zawsze coś słodkiego jest. Tym razem będzie to nugat orzechowy.
Polecam też:
Nugat
Nugat z galaretką
Składniki
2 suche wafle /2 płaty/
3/4 szklanki mleka /% obojętny/
250 g masła lub dobrej margaryny
1 szklanka cukru
2,5-3 szklanki mleka w proszku
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mielonych herbatników
Wykonanie
Mleko, cukier, masło i czekoladę podgrzać do rozpuszczenia i połączenia.
Jak przestygnie dodać partiami mleko w proszku, zmiksować. Dodać herbatniki i orzechy, wymieszać.
Masę wyłożyć między 2 płaty wafla, wyrównać,zawinąć w folię, obciążyć, schłodzić.