Tradycyjnie już, na Boże Narodzenie piekę zawsze ciastka Amoniaczki, Jednak tylko jeden rodzaj ciastek na święta E, z takiej okazji muszą być choć jeszcze jakieś inne, koniecznie nowe, dotąd nie robione. No i padło na niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe zwane „Engelsaugen”, co oznacza … oczy anioła właśnie.
Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego
2 żółtka (z jajek rozmiaru M), zimne
60 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
ulubiony dżem np. malinowy, morelowy, z czerwonych porzeczek, wiśniowy, truskawkowy
Wykonanie
Do miski przełożyć mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto zagnieść krótko. Odrywać kawałki ważące 9 gramów i formować kulki. Kulki układać w odstępach na przygotowanych blachach.
W każdej kulce ciasta zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. (Trzonek łyżki można od czasu do czasu włożyć do mąki, wtedy ciasto nie będzie się do niego kleić).
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skór i pestek. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wypełnić wgłębienia ciasteczek.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół /ja piekłam w temp. 180 st./..