Moje ulubione, smak w sam raz … słodko-kwaśny, ogórki twarde, chrupiące, tylko zajadać.
Składniki
2 kg ogórków
Ponadto do każdego słoika:
koper, 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziele ang.,3-4 krążki marchewki, 2 plasterki cebuli, chrzan /korzeń wielkości kciuka i kawałek liścia/, kilka ziaren gorczycy, kto lubi może dodać jeszcze odrobinę majeranku
Zalewa:
5 szklanek wody*)
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru*)
2 łyżki soli /płaskie/
*) gdy chcemy bardziej łagodne dać 6 szklanek wody/1 szklankę octu, zmniejszyć też troszkę ilość cukru
Wykonanie
Do konserwowania wybierać dosyć małe ogóreczki, koniecznie z jasnym końcem z jednej strony, trochę „dziobate”. Następnie umyć je i zalać zimną wodą, aby trochę się pomoczyły /kilka godzin, może być nawet całą noc/.
Tak przygotowane ogórki układać w słoikach pionowo, dodając do każdego słoja wymienione w składnikach przyprawy.
Zagotować wszystkie składniki zalewy i po ostudzeniu zalewać ogórki.
Pasteryzować kilka minut /jak ogórki zmienią kolor od dołu słoika, a górą pod wieczkiem są jeszcze zielone, a ponadto ziarenka gorczycy zaczynają podpływać do góry/, wyciągać, dokręcić wieczka i odwracać do góry dnem.
Uwagi:
Słoiki wkładam do pasteryzacji do wody o takiej mniej więcej temperaturze jaką ma zalewa.
Ostatnio pasteryzuję raczej w piekarniku. Na blachę będącą na wyposażeniu piekarnika wlewam wodę /ok. 2 cm wysokości/, piekarnik ustawiam na 130-140 st. C, grzanie tylko dół, wkładam słoiki /jednorazowo wchodzi 9 szt po 0,9 l/ i ogrzewam do czasu jak ogórki zmieniają kolor, słoiki pokryją się rosą, a wieczka ich są już gorące. No i gorczyca podpływa do góry.
Zalewy wystarcza średnio na 4 słoiki, które mieszczą 2 kg ogórków.