Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, myślałam, że cały zapas skonsumuję sama… tak mi smakowały… i smakują nadal bo są takie łagodne, takie inne…
Składniki
4 kg ogórków
koper
gorczyca
czosnek
zalewa:
5 szklanek wody
1 1/3 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy /najlepiej delikatesowa/
ziele ang.
liść laurowy
pieprz
Wykonanie
Składniki zalewy – bez musztardy – zagotować, odstawić z gazu, dodać musztardę i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową /zalewa ma być jednolita, bez widocznych grudek musztardy/. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż – małe na pół, większe na 4 części.
Do każdego słoika włożyć trochę kopru, kilka ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku i pokrojone ogórki /ogórki najlepiej układać pionowo – więcej wejdzie i fajnie wyglądają w słoiku/. Zalać zimną zalewą i pasteryzować ok. 7 min.od zagotowania.
tu cukinia
Uwagi
Ta porcja wystarczy na 6 słoików 0,9 l.
Waga ogórków podana przed obraniem, po obraniu ich wychodzi ok. 3,30 kg.
Ogórki powinny być młode, nie przerośnięte tj. bez dojrzałych już ziaren nasiennych. Jeśli są już zbyt dojrzałe, wskazane jest ziarna usunąć, będą wtedy typowe pikle.