Pałki kurczaka z jabłkami i cebulą pieczone na ziemniakach

Lubię takie „leniwe” dania. Wystarczy chwila na przygotowanie, a potem do piekarnika i obiad robi się sam.

Składniki

5 pałek kurczaka
przyprawa do kurczaka „złocisty kurczak”
3-4 łyżki oleju
2-3 łyżki melasy z granatu

2 duże jabłka /twarde, żeby się nie rozpadały w pieczeniu/
1 duża cebula
1-2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pałki kurczaka umyć i dokładnie osuszyć /papierowym ręcznikiem/.
Olej wymieszać z przyprawą i melasą, a następnie obtoczyć nim /wysmarować/ pałki kurczaka. Ułożyć je w naczyniu i odstawić na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało /u mnie na całą noc wstawiłam do lodówki/.

Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki. Skropić olejem i oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć ziemniaki.
Na wierzchu ziemniaków ułożyć zamarynowany pałki kurczaka, polać wytworzonym sosem z marynaty.

Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do niej pokrojone w grube plastry jabłka i podsmażyć razem około minuty. Przyprawić odrobiną cynamonu, słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem, delikatnie też posolić.  Gaz pod patelnią już wyłączyć, dodać miód i wymieszać. Zawartość patelni wyłożyć na pałki kurczaka.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na półkę na samym dole, włączyć termoobieg i piec ok. 1 godz. po czym odkryć i piec jeszcze 15-20 min. aby się zrumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*