Pancakes prawie amerykańskie

Miałam robić naleśniki, nasze, polskie, ale w ostatniej chwili zrobiłam podobne, ale …. amerykańskie, bo pancakes to takie amerykańskie naleśniki, nieco grubsze od naszych. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek lub lekki posiłek obiadowy, tak jak u mnie.
Myślę, że szczególnie dzieci byłyby zadowolone z takiej propozycji w menu.

Składniki

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki maślanki /dałam 1 szklankę + 0,5 szkl. wody gazowanej/
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju roślinnego lub stopionego masła
szczypta soli

dodatki – wg uznania

syrop klonowy, miód, cukier puder, owoce, bita śmietana

Wykonanie

Zmiksować wszystkie składniki przy użyciu blendera lub trzepaczki rózgowej, odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, zatem może być potrzeba  dodania ciut więcej mąki, zależnie od jej wilgotności.
Smażyć na suchej patelni /można ewentualnie patelnię lekko posmarować olejem tylko przed smażeniem pierwszego placka/, na średnim ogniu, aby ciasto miało szansę wyrosnąć. Za pomocą szerokiej łopatki odwracać i usmażyć z drugiej strony.
Podawać wg własnych upodobań. U mnie dziś z truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*