Pasta z sera białego i suszonych pomidorów

Pasta do smarowania pieczywa to fajna alternatywa przygotowania kanapek, pozwalająca na różnorodność smaków oraz efektów wizualnych, a przecież jemy w pierwszej kolejności oczami. Dziś proponuję pastę serową z dodatkiem suszonych pomidorów. Zaznaczę, że tym razem moje pomidory były jakieś bardzo małe i mało wybarwione, ale nie miałam innych na zapasie, stąd pasta nie wyszła zbyt kolorowo.
Smak jednak pozostał odpowiedni.
 

Składniki

1 kostka sera białego /250 g/
7-8 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka oliwy lub oleju od pomidorów
1 szalotka lub mała cebulka
sól, pieprz, cukier – do smaku
dodatki zielone np. szczypiorek, natka pietruszki

Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz dodatków zielonych, włożyć do miseczki i połączyć za pomocą blendera. Doprawić do smaku. Smarować kromki, na wierzch posiekana zielenina /można zrezygnować/ oraz inne ulubione dodatki, które przyjdą nam do głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*