Pieczeń, którą można przygotować wcześniej, nawet znacznie wcześniej i zamrozić, a potem tylko siup do rękawa do pieczenia i do piekarnika.
Wtedy obiad robi się sam, a gospodyni może zająć się czymś innym.
Składniki
1 kg mięsa od szynki
2 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki wody
1 opakowanie ulubionej przyprawy do kurczaka /np. złocisty kurczak/
Wykonanie
Przyprawę wymieszać z olejem i wodą, a uzyskaną papką wysmarować dokładnie mięso. Włożyć do worka foliowego i odstawić w chłodne miejsce na całą noc lub nawet dłużej.*)
Po tym czasie włożyć mięso do rękawa do pieczenia, dodać cebulę pokrojoną w piórka, całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez 1 godzinę /gdy szynka jest w formie kulki piec trochę dłużej, bo inaczej środek będzie niedopieczony/.
Kroić po odstawieniu na kilkanaście minut, aby soki połączyły się z mięsem.
Na bazie wytworzonego w czasie pieczenia soku można przygotować sos /wystarczy nawet tylko go zagęścić/.
*) Na tym etapie można przerwać dalsze przetwarzanie i zamrozić.