Przepisów na ziemniaki pieczone w piekarniku u mnie nie brakuje, ale jak mówi przysłowie – od przybytku głowa nie boli….
Zatem jeszcze jeden się przyda, zwłaszcza, że jest to sposób na pieczone młode ziemniaki, które akurat są dostępne.
Składniki
10-12 małych młodych ziemniaków
100 ml oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Dokładnie umyte ziemniaki razem ze skórką pokroić na 4 części.
W dużej misce umieścić pokrojone ziemniaki, polać je olejem, a następnie dodać wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.
Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.