Piernik super szybki i łatwy, super wilgotny, super pulchny, super… po prostu same superlatywy.
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
foremka 11×35 cm lub nieco mniejsza
Składniki
2 szklanki maślanki
1 jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
3/4 szklanki cukru
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa czekoladowa
50 ml śmietanki kremówki 30%
60 g czekolady deserowej
Wykonanie
Przypominam – wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli przełożyć do miseczki i wymieszać trzepaczką. Następnie przesiać do miski mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszać trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej).
Ciasto wyłożyć do formy i piec w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Śmietankę razem z kawałkami czekolady roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować.
Wierzch dowolnie udekorować np.suszonymi śliwkami, orzechami lub suszoną żurawiną. Piernik możemy też przekroić i przełożyć kremem lub powidłem śliwkowym.