Aby tradycji stało się zadość… osobiście nie przepadam za piernikami i pierniczkami, ale… podobno jest pyszny, taki prawdziwy piernik, ale nie mnie to oceniać, jako że miłośniczką i smakoszką nie jestem…
Inspiracją był piernik Stale, upiekłam z połowy porcji w jednej keksówce.
forma 11×35 cm
Składniki /na jedną foremkę/
1/4 kg miodu
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 łyżka kakao
2 małe jajka /kl.M/
1/4 kg mąki /1,5 szklanki/
1/2 szklanki śmietany /kwaśnej/
1 płaska łyżeczka sody
bakalie
przyprawa do piernika
Wykonanie
Miód, cukier, masło i kakao rozpuścić, a następnie ucierać, aż do ostygnięcia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno jajka, mąkę, śmietanę, sodę i przyprawę.
Na końcu dodać posiekane bakalie, z przewaga suszonych śliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 – 150 stopni C.
Do wystudzonej masy dodać kolejno jajka, mąkę, śmietanę, sodę i przyprawę.
Na końcu dodać posiekane bakalie, z przewaga suszonych śliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 – 150 stopni C.