Tak z rozpędu, przy okazji lepienia pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami…Ale na marginesie – na długo będę miała dość lepienia pierogów i uszek, choć zapewne jeszcze jakieś wykombinuję przed świętami. Te są jeszcze jedną propozycją wykorzystania mięsa po ugotowanym rosole.
Ciasto
0,5 kg mąki tortowej / 3 szklanki/
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli
Farsz
ok. 0,5 kg mięsa po rosole wraz z warzywami
0,5 kg kapusty kiszonej
0,25 kg pieczarek
1 cebula
1 liść laurowy
sól, pieprz, papryka ostra /chilli/
Wykonanie
Ciasto wykonać zgodnie ze wskazówkami podanymi przy pierogach ruskich.
Kapustę odcisnąć /ewentualnie wcześniej przepłukać, żeby nie była za kwaśna/, zalać wodą, dodać liść laurowy i ugotować /ok. 50-60 min./ po czym odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę, dać na patelnię z masłem klarowanym /lub z olejem/, po chwili dorzucić pokrojone dowolnie pieczarki i usmażyć na złoty kolor.
Mięso zmielić razem z kapustą i usmażonymi pieczarkami z cebulą. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać,
Nakładać farsz na wycinane szklanką krążki, sklejać, wrzucać na osolony wrzątek, gotować do czasu wypłynięcia.
Podawać np. polane usmażonym masłem z cebulką.
Bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Często robię taki sam farsz tylko najczęściej wypełniam nim krokiety. Pozdrawiam 🙂 🙂