Pierogi z mięsem rosołowym kozackie

Przepis podpatrzony na blogu Ogrodnik w podróży….a czemu kozackie?
Zacytuję za autorką przepisu :
Cała tajemnica polega na dokładnym podsmażeniu mięsa , pozostałego po gotowaniu rosołu . Ale żeby uzyskać kozacki smak , trzeba je podsmażyć wraz ze zmielonymi warzywami , także wyłowionymi z rosołu . Ot taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem„.
Przepis na farsz podaję bez jakichkolwiek zmian. Ciasto moje.

Ciasto

0,5 kg mąki tortowej / 3 szklanki/
1 szklanka wrzącej wody /dobrze jest dodać mleka, nawet pół na pół/
1 łyżka masła
½ łyżeczki soli

Farsz

mięso z rosołu (około 4 szklanek obranego z kości mięsa)
warzywa odłowione z rosołu (gotowana cebula, por, 2 marchewki, seler korzeniowy, kawałek kapusty, korzeń pietruszki, generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara)
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 kostki rosołowe drobiowe
1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej
2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu ( można mniej )
1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżka brązowego cukru
3 ząbki czosnku
sól do smaku
    z masłem
   odsmażone

Wykonanie

Ciasto przygotować w sposób podany w przepisach podstawowych Ciasto na pierogi.

Gotowane mięso i wszystkie gotowane warzywa, razem ze świeżym czosnkiem, przepuścić przez średnie oczka sitka w maszynce do mielenia mięsa.
Na patelni rozpuścić masło, wyłożyć na nie mielone mięso z warzywami. Doprawić gałką, pokruszoną kostką drobiową, cukrem i solą do smaku. Smażyć mieszając, aż mięso zacznie się przypiekać. Jak już masa będzie zawierać dużo ładnie skarmelizowanych kawałeczków, dodać śmietanę kremówkę, natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz. Dodatek kremówki sprawi, że farsz będzie soczysty i wilgotny, a nie suchy i wiórowaty. Mieszać podgrzewając, do połączenia składników. Zdjąć z gazu, odstawić do wystygnięcia.

Farsz nakładać na wycięte z ciasta krążki, sklejać, wrzucać na osolony wrzątek, gotować do czasu wypłynięcia.
Podawać jak kto lubi.
Zgodnie z sugestią autorki – najlepiej smakują odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*