Jeszcze raz, może ostatni tej wiosny, w tym sezonie – ciasto z rabarbarem. Tym razem padło na ciasto drożdżowe…ot, tak dla odmiany. Ciasto jest pyszne wielce, pięknie wyrosło, jest puchate. Dałam cały kg rabarbaru i jest lekko kwaskowate. Jeśli ktoś lubi ciasta bardzo słodkie, musi obficie potrzepać cukrem pudrem, bądź też dać mniej rabarbaru.
Przepis od Tysi.
Składniki /forma 24×36 cm/
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
4 jaja
1 kostka masła /200g/
kruszonka
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła
dodatkowo
0,5-1 kg rabarbaru
lukier/cukier puder
Wykonanie
W garnku podgrzać cukier, masło i mleko – do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników /nie gotować/. Ostudzić. Przełożyć do misy miksera i miksować, dodając po 1 jajku. Gdy masa będzie już jednolicie połączona, nie przerywając miksowania dodać pokruszone drożdże – zmiksować.
Teraz przykryć miskę ściereczką lnianą lub folią i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia /na ok. 2 godz./.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dobrze wyrobić ciasto, zmieniając końcówki miksera na tzw. haki /wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od ścian misy miksera/.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min./przykryć ściereczką/.
Rabarbar oczyścić i pokroić w krążki grubości ok. 1,5-2 cm.
Przygotować też kruszonkę.
Na wyrośnięte ciasto położyć rabarbar, posypać kruszonką.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. przez ok. 35-40 min.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub za pomocą pędzelka posmarować lukrem.
Ciasto można oczywiście upiec też z innymi owocami.