Jeszcze jedna propozycja na ciasto z rabarbarem. Dopóki sezon trwa, warto piec je w różnych wersjach.
Składniki /blaszka typowa 24x36cm/
4 szklanki mąki
25 dkg margaryny
2 szklanki cukru
5 jaj
1 szklanka mleka
1 mały proszek do pieczenia /na 0,5 kg mąki – 15g/
dodatkowo:
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy /na 0,5 l/
Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, a gdy puści sok wymieszać z suchym budyniem.
Z margaryny, mąki i cukru zrobić kruszonkę. Odłożyć szklankę kruszonki /będzie na wierzch ciasta/.
Całe jajka zmiksować z mlekiem i proszkiem do pieczenia, wlać je do kruszonki, lekko wymieszać tak, aby grudki pozostały nadal /zrobić łyżką dosłownie tylko kilka ruchów, jakby od niechcenia/.
Ciasto wylać na blaszkę, wyłożyć na nie wcześniej przygotowany rabarbar i posypać odłożoną kruszonką.
Piec 45 minut w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C góra-dół.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
przepis podpatrzyłam tu
Sezon rabarbarowy trwa, więc placek jak najbardziej na czasie… zachęcam również do wypieku któregoś innego z zamieszczonych na blogu przepisów.