Placek PYCHOTA

Przepis na to ciasto wiele lat temu „wcisnęły”  mojemu mężowi jego koleżanki z pracy. Jest bardzo dobre smakowo, ale też ładnie się prezentuje. Nadaje się nawet na jakieś szczególne okazje.
Placek PYCHOTA

Ciasto:
16 dkg margaryny
40 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
1 żółtko
2 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku

Mak: *
2 jaja
20 dkg cukru
20 dkg maku
zapach migdałowy
orzechy posiekane

Ser:
50 dkg sera
5 jaj
10 dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
zapach cytrynowy i pomarańczowy
bakalie /ja daję skórkę pomarańczową / cytrynową/

Jabłka:
1,5 kg jabłek
cukier do smaku / 10-15 dkg/
galaretka o smaku pomarańczowym/cytrynowym /1,5 opak./
pychota

Wykonanie

Składniki  na ciasto posiekać, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej części upiec oddzielny placek, z drugiej zrobić placek pod mak i ser /drugiego placka nie piec na razie – pozostawić w blaszce surowy/.

Całe jajka ubić z cukrem, dodać mak sparzony i zmielony oraz pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć na surowy placek.

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku – ucierać, potem dodać ser – utrzeć, na koniec dać proszek do pieczenia, zapach, bakalie i ubitą pianę i lekko wymieszać. Ser wyłożyć na mak. Teraz placek upiec na złoty kolor.

Placek samodzielny pieczemy ok.15 min. w temp.150 st. C, zaś ten z serem i makiem ok. 50 min.- pierw przez 10-15 min. na termoobiegu, potem grzałki góra-dół /można.

Jabłka usmażyć z cukrem, do gorących dodać galaretkę /proszek/ i wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony, ostudzony już  placek makowo-serowy, przykryć plackiem upieczonym odrębnie,. ńa wierzch polewa, ew. potrzepać wiórkami kokosowymi.

*/ robiąc „na skróty” można użyć gotowej masy w puszcze – daję wówczas masę, 2 jaja ubite, orzechy, 1 łyżkę kaszy manny /bułki tartej/ oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*