Kostki rabarbaru otoczone suchym kisielem i piana też z jego dodatkiem. Lubię to ciasto bardzo. Jest wysokie i smaczne, rozpływa się wprost w ustach. To dodatek smalcu to sprawia.
Można je też piec z innymi owocami – wówczas odpowiednio zmienić smak kisielu.
A przepis znalazłam kiedyś w necie, zapisałam na jakiejś kartce /lubię ciasta z dodatkiem smalcu/, która potem gdzieś zaginęła, ale przy robieniu porządków na szczęście ją odnalazłam. Robię je już od kilku lat, najczęściej z rabarbarem, ale z wiśniami też smaczne.
Ciasto
1 kostka margaryny /np.tortowej z Biedronki/
2 łyżki smalcu
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce
ok. 0,75 kg rabarbaru
1 kisiel cytrynowy
2 łyżki cukru
Piana
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy
Kruszonka
100 g /200 g/ mąki
100 g /100 g/ masła
50 g /100 g/ cukru
Wykonanie
Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek – zmiksować do uzyskania gładkiej masy, wyłożyć ciasto do formy.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i kisielem /proszkiem/, wyłożyć na ciasto.
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać szklankę cukru i drugi kisiel /proszek/, ubić i wyłożyć na ciasto.
Zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na ciasto.
Piec ok. 45 min. w 150 st.C /ja piekę ok. 30 min. na termoobiegu, potem już góra-dół/.
czy wcześniej mam piec ciasto?? proszę o szybką odpowiedź
jeśli tak to ile
Witam. Ciasta nie trzeba wcześniej podpiekać. Pieczemy całość od razu, tak jak napisałam. Ewentualnie czas pieczenia dostosować do swojego piekarnika, bowiem każdy piekarnik piecze trochę inaczej.