Danie szybkie, delikatnie, a dla ostrzenia smaku sos z dodatkiem chrzanu, który można zresztą pominąć i też będzie smaczne. Można je podać z ryżem lub z kaszą – u mnie z kaszą jaglaną i surówką z pora
.
Składniki
6 polędwiczek drobiowych
sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
mąka do oprószenia
olej do smażenia
mały kawałek pora /ok. 10 cm – dałam część jasno zieloną/
1 kostka serka topionego kremowego
1-2 łyżki chrzanu /ze słoika/
Wykonanie
Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć, po czym oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem, odsawić na chwilę.
Następnie każdą polędwiczkę obtoczyć w mące /można je dodatkowo przekroić na pół/ i usmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka.
Dodać por pokrojony na półplasterki, podlać gorącą wodą do wysokości mięsa i dusić przez ok. 30-35 min. do miękkości mięsa.
Uzupełnić ewentualnie płyn gorącą wodą, dodać sere pokrojony na małe kawałki, zagotować mieszając, aż ser się rozpuści. Na koniec dodać chrzan wg własnego smaku, doprawić jeszcze do smaku i krótko zagotować.
Podawać najlepiej z ryżem, ale kasza bądź ziemniaki też będą.