Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowo-paprykowym

Letnie, lekkie danie, prawie dietetyczne, prawie fit. Robi się szybko, co w okresie wakacyjnym jest bardzo ważne, bo kto miałby ochotę zbyt długu przebywać w kuchni? No to zachęcam do zrobienia… mnie ono satysfakcjonuje w zupełności pod każdym względem.

Składniki

400-500 g polędwiczek z piersi kurczaka /mogą być też filety/
1 cebula
po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
250 g pieczarek
1/2 l bulionu /może być z kostki rosołowej/
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% /może być też 12% lub 30%/
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra lub chilli
koperek lub natka pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej /do zagęszczenia sosu/

Wykonanie

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć solą i usmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondla, a na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Na koniec dodać jeszcze paprykę pokrojoną w paski i razem podsmażyć. Przełożyć do rondla z mięsem.

Zawartość rondla podlać teraz bulionem i dusić ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku przyprawami.
Na koniec zagęścić danie śmietanką połączoną z mąką, zagotować.
Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Podawać z ryżem lub makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*