Porzeczkowe Bounty

To ciasto piekłam już dawniej, potem o nim jakoś zapomniałam. Dziś powtórka tej rozkoszy dla miłośników kokosu i … porzeczek.

Składniki – na formę śr. 21 cm

Ciasto

1/2 szklanki mąki
50 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 żółtko

Masa kokosowa

200 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka

200 g czerwonych porzeczek

Polewa /można pominąć/

1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je na dno tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Piec ok. 20 minut.

Do wiórek kokosowych wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód wyłożyć pojedynczą warstwą czerwonej porzeczki, na nie wyłożyć łyżką masę kokosową, wyrównać, lekko dociskając. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 170-180°C, piec ok. 25 minut. Wystudzić.

Do rondelka wlać ok. 1/2 szklanki wody, na nim ustawić talerz z połamaną czekoladą i olejem. Wstawić na palnik, chwilę podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, wymieszać ją łyżką. Płynną czekoladą polać ciasto.
Z tej polewy można zrezygnować, tak jak ja tym razem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*