Dla odmiany proponuję dziś jako danie obiadowe potrawkę z piersi kurczaka w sosie cebulowo-paprykowym. Danie uniwersalne co do podania, bo można go podać praktycznie ze wszystkim, także z dowolną surówką… co kto lubi…
Składniki
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 cebule /u mnie czerwona i biała/
1 papryka / wskazane po kawałku w różnych kolorach/
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
2 szklanki bulionu
1 łyżka mąki /jeśli trzeba/
1/3 szklanki śmietanki słodkiej /% obojętny/
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
posiekana natka pietruszki lub koperek
Wykonanie
Mięso z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę i paprykę w małą kostkę.
Mięso obsypać przyprawami i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Podsmażone przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać teraz masło i zeszklić cebulę, do której dodać następnie czosnek i paprykę i całość jeszcze chwilę smażyć.
Teraz na patelnię dodać ponownie podsmażone mięso, zalać bulionem, zagotować, po czym zmniejszyć gaz i pod przykryciem gotować ok. 25-30 min.
W kubku wymieszać śmietankę z mąką /można mąkę pominąć/ i kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni, wlać do mięsa i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Posypać posiekaną zieleniną i podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami.