Jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie cukinii… to tak na poprawę nastroju, jesiennego nastroju, a cukinia z letnich zapasów, przechowana na balkonie… na grządce już niestety wymarznięta…
Składniki
2 dość długie, nie przerośnięte cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cebulka
25-30 dkg szynki konserwowej
4 jaja
2 kubki sera homogenizowanego /2 x 150g/ lub kostka mielonego z Biedronki
pęczek szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie
Cukinię umyć i zetrzeć na dużych oczkach, wyłożyć na sitko i trochę odsączyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, zaś szynkę w „zapałkę”lub kostkę. Cebulę również pokroić w drobniutką kosteczkę, a szczypiorek i natkę posiekać.
Jajka rozmieszać z serkiem, a następnie połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułkę tartą.
Upiec na rumiano – temp. 150 st.C /termoobieg/ ok. 1 godz.
Zajadać z … pajdą chleba.