Był już Sernik w pstrokatym cieście, dziś dla odmiany będzie pstrokaty sernik bez ciasta, za to na herbatnikach. Ot, taka jesienna wariacja z Przepisu mamy.
Składniki
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 jajka L
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sili
1 łyżka kakao
WykonanieUbić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać następnie olej, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Teraz dodać ser stopniowo, w kilku porcjach i wymieszać bardzo dokładnie.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.
Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej /lepiej trochę więcej niż pół/ i wyrównać powierzchnię.
Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.
Za pomocą łyżki wyłożyć – w pewnych odstępach, kakaową masę serową na powierzchni jasnej, po czym łyżką „poobracać” trochę te wyłożone porcje.
Na herbatniki wyłożyć połowę masy serowej /lepiej trochę więcej niż pół/ i wyrównać powierzchnię.
Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać dokładnie.
Za pomocą łyżki wyłożyć – w pewnych odstępach, kakaową masę serową na powierzchni jasnej, po czym łyżką „poobracać” trochę te wyłożone porcje.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 1 godz. /II poziom, grzanie góra-dół/. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Ostudzony oprószyć cukrem pudrem.
Ostudzony oprószyć cukrem pudrem.