Pulpety w sosie marchewkowym

Robiłam już pulpety w różnych sosach. ale w marchewkowym? skoro zatem spotkałam w necie taką propozycję musiałam spróbować. I powiem tak – nie dość, że dietetyczne, to jeszcze rozkosznie smaczne. Pyszota!!!

Składniki

pulpety

500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej /zamiennie z kurczaka, indyka/
ok. 1/3 szklanki bułki tartej
1 duże jajko
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

sos marchewkowy

3-4 marchewki średniej wielkości
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek wody lub bulionu /drobiowego albo jarzynowego/
ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 % lub do smaku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, imbir
natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie

Do zmielonego mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę i ząbek czosnku. Dodać wszystkie pozostałe  składniki, dokładnie wyrobić i formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki oprószyć mąką.
W rondlu zagotować 2 szklanki bulionu lub wody, na gotuj wrzucić pulpety i gotować pod przykryciem przez 30 mi. po czym wyjąć je i odłożyć na talerz.

Przygotować sos marchewkowy:
posiekaną cebulę podsmażyć z pokrojoną w kostkę marchewką, doprawić do smaku.
Po kilku chwilach dodać czosnek  krótko smażyć całość – około minuty.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z bulionem, w którym gotowały się pulpety , przykryć i gotować do miękkości marchewki ok. 25 min. po czym całość zblendować. Gdyby sos był za gęsty, dodać odrobinę wody.
Aksamitny już sos doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem, dodać troszkę śmietanki, włożyć ugotowane pulpety i całość zagotować. Wierzch posypać posiekaną natką.

Pulpety w sosie marchewkowym świetnie smakują z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Ja podałam je z kuskusem i ćwikłą. Bardzo smacznie wyszło.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*