Szpinak w kuchni to jednak fajna sprawa, zarówno świeży spożywany jako sałatka/surówka, ale też dodany do dań, przygotowywanych na gorąco. Ja w każdym bądź razie jestem w nim zakochana odkąd pamiętam. Tym razem przygotowałam z jego udziałem sos do pulpetów i wyszło cudownie smaczne danie, takie wiosenne, bo zdecydowanie dominował kolor zielony zarówno w sosie, jak też w sałatce – podałam sałatę zieloną z dodatkiem zielonej cebulki i czerwonej rzodkiewki, a całość w towarzystwie kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii. Mniam, mniam… było pysznie, więc zachęcam również do wypróbowania.
Składniki
500 g mielonego mięsa mielonego /wieprzowe, drobiowe, mieszane/
1 cebula szalotka /lub mała biała, czerwona/
1 jajko
3-4 łyżki kaszy manny /zamiennie bułki tartej/
sól, pieprz czosnkowy /zamiennie pieprz i czosnek granulowany/
papryka słodka
na czubek łyżeczki papryki ostrej lub innej ostrej przyprawy
mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
1 l bulionu
ok. 200 g szpinaku /dałam 3 spore garści/
szczypior czosnkowy
125 ml /pół szklanki/ słodkiej śmietany
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Do miski włożyć mielone mięso, dodać drobniutko pokrojoną cebulę oraz jajko, kaszę manną i przyprawy, po czym dokładnie wyrobić.
Z mięsnej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać delikatnie w mące.
Następnie wrzucać je na gotujący bulion, gotować ok. 20-25 min. licząc od momentu ponownego zawrzenia. Ugotowane pulpeciki wyjąć na talerz.
Do bulionu dodać teraz pokrojony grubo szpinak oraz posiekany szczypior czosnkowy, gotować ok. 5 min. po czym dodać słodką śmietankę, doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem czosnkowym i zagotować. Jeśli trzeba, zagęścić dodatkowo mąką /rozpuścić 1 łyżkę mąki w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować/.
Dodać ugotowane wcześniej pulpety.