Dzisiejsza propozycja to pulpety w warzywach, przy czym inne nieco warzywa i inaczej przygotowane niż zamieszczone już na blogu Pulpety w warzywach. O ile poprzednie miały w składzie głównie paprykę i pieczarki, to dziś prezentowane bazują na cukinii i pomidorach. Są odmienną wersją, ale pyszne podobnie, zresztą wszystko z cukinią jest pyszne… w mojej subiektywnej oczywiście ocenie.
Składniki
0,5 kg mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki
1 bułka namoczona w mleku/wodzie
1 cebula /jeśli jest część zielona to też… sporo/
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, kminek mielony
mąka do obtoczenia pulpetów
Warzywa
2 cebule średnie /jedna biała i jedna czerwona/
2 ząbki czosnku
1 cała średnia /młoda/ cukinia
4-5 pomidorów – polecana Lima /zamiennie puszka krojonych/
2 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
bazylia suszona, szczypiorek świeży
Wykonanie
Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, dodać przeciśnięty czosnek, jajko oraz sól, pieprz i kminek. Wyrobić masę, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Zagotować wodę z kostką rosołową /wody ok. 1 l/, na gotującą wrzucać pulpety, gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć osobno na talerz.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju /lekko posolić, żeby się nie zrumieniła/, dodać posiekany czosnek – przesmażyć.
Cukinię pokroić w cienkie paski razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych /można to zrobić przy użyciu obieraczki do warzyw/, dodać do cebuli i chwilę smażyć, aż lekko zmięknie, po czym dodać pokrojone pomidory /bez skórki/, keczup i przyprawy i chwilę dusić – warzywa powinny zachować jędrność i nie rozciapać się. Dodać pulpety i chwilę jeszcze dusić pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.