Nie dość, że ekspresowa, to jeszcze pyszna drożdżówka, a do tego chrupiąca kruszonka. Dodatkową zaletą jest to, że można ją zrobić ze wszystkim, co akurat mamy pod ręką – owoce sezonowe, mrożone, z puszki, ale też bez dodatków i też będzie pyszna.
A pomysłodawczynią tego cudeńka jest oczywiście BOŻENA.
Upiekłam tym razem z połowy podanych składników w formie 11×35 cm.
forma 24×36 cm
Składniki
6 łyżek oleju
60-70 dkg mąki
3 całe jajka
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowego
8 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1/2 olejku zapachowego
odrobina soli.(szczypta)
dowolne owoce w/g własnego uznania
Kruszonka – wymieszać ręką
4 łyżki oleju
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 garści wiórek kokosowych /można pominąć/
Wykonanie
Do miski wbić jajka, dodać cukier,cukier waniliowy, odrobina soli, ciepłe mleko i drożdże, roztrzepać lub wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać olej i mąkę, zamieszać dobrze parę razy.
Ciasto wyłożyć do foremki.
Na wierzch ułożyć gęsto owoce /mrożonych nie rozmrażać/, posypać kruszonką.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 175-180 st.C /II poziom grzane góra-dół/.