Quesadillas – placki tortilla z kurczakiem, serkiem kremowym i papryką

„Czaiłam się” do zrobienia takiego dania już od dawna, nawet raz już zakupiłam gotowe placki, ale tak się ociągałam z realizacją, tak nie wiedziałam jak się do tego zabrać, że w końcu straciły przydatność do spożycia.
Ale kilka dni temu wpadł mi w oko przepis, którego autorką jest Alicja64 .
No to zakupiłam ponownie tortillę i wykonałam. I było i smacznie i kolorowo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

4-6 dużych placków tortilla
200-250 g kremowego sera /Philadelphia, Delfiko, Delikate/
250 g żółtego sera
2 upieczone piersi z kurczaka
1 duży pomidor
1 duża czerwona papryka
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
ostry sos lub przyprawa – do smaku

tortilla

Wykonanie

Mięso pokroić w wąskie paseczki.
Paprykę i pomidora oczyścić z gniazd nasiennych, z pomidora usunąć część galaretowatą. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Natkę i szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrym sosem.
Masę podzielić na tyle porcje ile mamy placków tortilli, wyłożyć na jednej połowie każdego z nich, przykryć drugą połową i lekko docisnąć.
Teraz każdy złożony placek posmarować z obu stron odrobiną oleju np. przy pomocy pędzelka i podsmażyć na patelni na średnim ogniu z obu stron, do czasu rozpuszczenia sera.

*Quesadillas – danie kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy.
/źródło – net/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*