Racuchy drożdżowe na maślance z jabłkami

Dotąd zawsze robiłam racuchy drożdżowe na mleku, tym razem proponuję zamiast mleka użyć maślanki, a będą jeszcze lepsze. Po prostu pychota… jak u Mamy!
 

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki naturalnej
7 g. suchych drożdży
2 jajka
0,5 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 duże jabłka

Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz jabłek. włożyć do miski i przy pomocy trzepaczki rózgowej dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jabłka pokrojone w drobną kosteczkę, wymieszać.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć rumiane racuchy.
Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*