Miałam do zagospodarowania trochę maślanki, a równocześnie ochotę na coś… nie mięsnego… i tak powstały te oto racuchy. Było smacznie.
Składniki
1,5 szklanki mąki /dałam tortową/
1,5 szklanki maślanki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko – obrane i pokrojone w drobną kostkę
kilka łyżek borówek amerykańskich /dałam mrożone/
olej do smażenia
Wykonanie
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać maślankę, cukier i wyrobić za pomocą miksera lub trzepaczki /w razie potrzeby, gdy ciasto za rzadkie, dodać jeszcze mąki/. Dodać jabłko i borówki, wymieszać.
Nakładać łyżką małe porcje masy na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron /po 2-3 min./.
Podawać wg uznania – z cukrem pudrem, śmietaną, bitą śmietaną itp.