Roladki schabowe z serem, papryką i ogórkiem kiszonym w sosie

Roladki schabowe, dawno nie serwowane, a przecież to takie smaczne danie obiadowe.
Do środka można włożyć co lubimy, co nam najbardziej odpowiada i smakuje. Poniżej moja dzisiejsza propozycja… wyszło bardzo smacznie.

Składniki

8 plastrów schabu /grubość jak na kotlety/
sól, pieprz czarny
musztarda
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
1 cebula
czerwona papryka w proszku /ok, 1 łyżeczki/
250-300 ml bulionu
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody

farsz

1 serek pleśniowy – u mnie camembert
po kawałku papryki czerwonej i żółtej
2 ogórki kiszone
kawałek białej cebuli

Wykonanie

Kotlety cienko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na minimum 20-30 min. Po tym czasie każdy płat posmarować cienko musztardą.
Na każdy płat mięsa wyłożyć teraz po cząstce sera, obu papryk, piórko cebuli i kawałek ogórka. po czym zwinąć ciasno w roladkę.
Roladki oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć je do rondla. Do rondla dodać też drobno pokrojoną cebulę i paprykę w proszku, a całość podlać bulionem, Naczynie przykryć i dusić roladki do miękkości /ok. 40-50 min./ po czym zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*