Letnie dania z cukinią w roli głównej to raj dla mojego podniebienia. To danie to również rarytas dla moich kubków smakowych.
Składniki
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona /może być kolorowa/
1 pasek ściętego boku cukinii
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
200 g szynki konserwowej
sól, pieprz, papryka ostra
ser żółty starty na wierzch – opcjonalnie
sos serowy
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1/2 szklanki mleka
2 serki topione po 100 g każdy
sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
Wykonanie
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić w dość cienkie, podłużne pasy, rozłożyć je na płaskim talerzu, lekko posolić, skropić olejem i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękła. Następnie lekko ją osuszyć, a każdy pasek obtoczyć w mące. Zwijać w ruloniki /puste w środku/, trzymając w dłoni napełniać je nadzieniem, po czym układać jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym /lub tak jak proponuje autorka przepisu – puste ruloniki układać w naczyniu i dopiero napełniać farszem/.
Nadzienie do roladek:
Paprykę, szynkę, ścięty pasek cukinii i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy i wymieszać. Masą tą wypełnić puste środki roladek /ruloników/.
Sos serowy:
W małym garnku zagotować mleko, dodać do niego topione serki i mieszać, aż ser całkowicie się roztopi i połączy z mlekiem.
Teraz połączyć to ze śmietaną, dodać do smaku sól i pieprz oraz paprykę. Sosem tym zalać roladki, ewentualnie posypać jeszcze po wierzchu startym żółtym serem i zapiec w temp. 160 st.C /termoobieg/ przez 20 min. pod przykryciem, po czym odkryć i zapiec jeszcze ok. 5 min. /do zrumienia/. Posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.
inspiracja częściowo stąd