Pyszna i zarazem efektownie wyglądająca przekąska. Czasem robię ją ot tak, bez okazji, zwłaszcza z farszem serowo-chrzanowym. Nadzienie można zresztą dowolnie modyfikować, wprowadzając do farszu ulubione składniki. Również sposób zwijania może być inny np. w rożki.
Składniki
10 plastrów szynki gotowanej lub konserwowej
1/2 l rosołu /może być z kostki/
żelatyna – ilość odpowiednia na 1/2 płynu
farsz – składniki podane są w przybliżeniu
farsz I
25 dkg sera białego
2-3 kopiate łyżki chrzanu w occie
sól, pieprz
3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku /ma być ostre/
farsz II
20 dkg białego sera
2-3 ugotowane jajka na twardo
drobno pokrojony szczypiorek
vegeta
troszkę śmietany
Ser zmiksować z odrobiną śmietany, dodać starte jaja oraz pozostałe składniki.
farsz III
4-5 ugotowanych jaj
2-3 łyżki chrzanu w occie
sok z cytryny
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce /wiórka/. Wymieszać wszystkie składniki.
farsz IV
5 jaj
majonez
Jajka ugotowane na twardo przekroić na pół /na ćwiartki/, każdą połówkę /ćwiartkę/ posmarować majonezem i zawinąć w plasterek szynki.
farsz V
5 jajek
20 dkg sera żółtego
majonez, sól, pieprz, sól czosnkowa lub ząbek czosnku
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na drobnej tarce razem z żółtym serem, mieszamy z majonezem i czosnkiem , doprawiamy do smaku.
farsz VI
30 dkg sera żółtego
2-3 ząbki czosnku
troszkę majonezu
pieprz
Ser zetrzeć na grubych oczkach, dodać przetarty czosnek, pieprz do smaku i odrobinę majonezu /tyle, żeby całość się jedynie „skleiła”/.
farsz VII
2 jajka
10 dkg sera żółtego
1 serek topiony
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 papryki
sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek drobno posiekać, zaś paprykę pokroić w drobną kostkę.
Ser topiony rozgnieść widelcem, dodać jajka i żółty ser – wymieszać. Dodać szczypiorek i paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
farsz VIII
25 dag. serka homogenizowanego
25 dag szynki gotowanej drobiowej
1-2 łyżki chrzanu
sól pieprz
Szynkę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z serkiem homogenizowanym, dodać chrzan, przyprawić solą i pieprzem.
farsz IX
25 dkg białego sera
1-2 kiszone ogórki
1 jajko na twardo
1-2 łyżeczki chrzanu /ze słoika/
1 pęczek koperku zielonego
1/2 pęczka szczypiorku czosnkowego –
sól, pieprz
Wszystkie składniki masy za wyjątkiem koperku pokroić i zmiksować przy użyciu np. malaksera. Przyprawić, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.
Wykonanie
Plastry szynki smarować wybranym farszem, zwijać dość ciasno ruloniki i układać na półmisku. Udekorować wg własnego pomysłu używając np. kukurydzy, groszku, papryki marynowanej, ugotowanej marchewki, ogórka konserwowego, plasterków cytryny, natki z pietruszki itd. itp. Zalać tężejącą galaretką.
Tym razem roladki z serem białym i chrzanem, a półmisek przyozdobiony… cudnie ufryzowanym jarmużem.
Dziś zapraszam na roladki z farszem II czyli z serka i jajka na twardo.
super przepisy
Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Pozdrawiam.
Tego szukałam 🙂 proste i szybkie, a jakże ładnie wyglądające…i tak też będzie smakowało…czuję to 😀
Witaj Olu, cieszę się, że znalazłaś to, czego poszukiwałaś. Mam nadzieję, że wybierzesz którąś wersję i podzielisz się potem wrażeniami smakowymi. Ja też popełnię roladki, ale nie wiem jeszcze z którym farszem… a może stworzę jakiś nowy? Pozdrawiam.