Bardzo dobre roladki, połączenia sera camembert z żurawiną cudne, sosik wyśmienity.
Bardzo dobre również z piersi z kurczaka.
Składniki
5 plastrów schabu (ok 400 g)/piersi z kurczaka
vegeta/ziarenka smaku
pieprz świeżo mielony
Farsz
5 kawałków sera typu camembert (ok 80 g)
ok 40 g żurawiny suszonej
5 szt. śliwek suszonych
Panierka
mąka
bułka tarta
2 jaja
ok. 4 łyżki śmietany do kawy (lub mleka)
olej do smażenia
Sos
200 g śmietany 30%
8 śliwek posiekanych
ok. 40 g żurawiny suszonej
pół szklanki wody
pół kostki rosołowej
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Kotlety mocno rozbić, posypać pieprzem i vegetą. Na każdy płat mięsa położyć kawałek sera, po jednej śliwce /pokrojonej wzdłuż/ i po kilka żurawin. Zwinąć roladki, docisnąć. Obtaczać w mące, następnie w jajku zmieszanym ze śmietaną /mlekiem/, w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Na patelni przez chwilkę podsmażyć śliwki i żurawinę, zalać wodą, dodać pół kostki rosołowej, doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietanę, przyprawić pieprzem, gotować do czasu, aż sos zgęstnieje.
tu inspiracja