Do tak przygotowanego dania należy wybierać filety ryb mięsistych i bez ości.
Można ją panierować tradycyjnie w bułce tartej, ale też w płatkach kukurydzianych, czy wreszcie – gdy chcemy stworzyć danie o bardziej wyszukanym smaku – w płatkach migdałowych. Tą wersję wybrałam właśnie do przygotowania ryby na kolację wigilijną.
Rybę podałam z krokietami ziemniaczanymi.
Składniki
0,5 kg filetów rybnych /np.dorsza, miruny lub morszczuka/
sok z cytryny
sól, pieprz
2 jajka + 2 łyżki mleka
mąka do obtoczenia
do panierki – bułka tarta, płatki kukurydziane lub migdały
Wykonanie
Filety rybne pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawić do lodówki na kilka godzin /nawet na całą noc/. Po tym czasie rybę osuszyć dokładnie, używając ręcznika papierowego. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące, potem w jajku uprzednio rozkłóconym z mlekiem, na końcu w wybranej panierce.
Smażyć na oleju na złoty kolor.