Zazieleniła się już posiana w donicy na balkonie pietruszka, a ponieważ jest jej zdecydowanie za dużo /za gęsto/, trzeba ją jakoś sukcesywnie przerzedzać…i konsumować na bieżąco… natkę pietruszki uwielbiam i dodaję do wszystkiego gdzie tylko mogę. Dziś dodam ją do marynaty rybnej… Robiłam już kiedyś rybę z dodatkiem czosnku i koperku /patrz Ryba w paryskiej panierce/, dziś będzie z pietruszką.
Składniki
3-4 filety rybne /dorsz, morszczuk, mintaj, panda itp./
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz cytrynowy
mąka
olej do smażenia
Wykonanie
Płaty rybne rozmrozić, umyć i osuszyć dokładnie w papierowym ręczniku.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z olejem, dodać sól i pieprz.
Płaty rybne obłożyć przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na 1-2 godz. po czym obtoczyć każdy kawałek w mące i smażyć na rumiano z obu stron.