Ryż jako dodatek do obiadu

Pyszny ryż, wspaniały dodatek do mięs pieczonych, ale do każdych innych też się sprawdzi. Jest tak smaczny, że można go zjeść jako samodzielne danie, wystarczy tylko jakaś ulubiona sałatka i już można się zajadać.
Na blogu jest też pyszny ryż przygotowany z warzywami i pieczony razem z kurczakiem /tutaj klik/, ale ten można przygotować znacznie prościej i szybciej, no i robi się go samodzielnie.
ryz do obiadu1

Składniki

250 g ryżu /lub 2 torebki po 125 g każda/
2 większe marchewki
1 cebula
masło klarowane lub olej
sól, pieprz
natka pietruszki /pęczek/
ryz do obiadu (3)

Wykonanie

Ugotować ryż na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę, dodać startą na grubej tarce marchew, chwilkę razem smażyć, po czym podlać odrobiną wodą i razem moment przesmażyć – marchew powinna puścić ładnie kolor.

Zawartość patelni połączyć teraz z ugotowanym ryżem, dokładnie wymieszać, dodać pieprz, ewentualnie jeszcze sól oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*