Pyszny ryż, wspaniały dodatek do mięs pieczonych, ale do każdych innych też się sprawdzi. Jest tak smaczny, że można go zjeść jako samodzielne danie, wystarczy tylko jakaś ulubiona sałatka i już można się zajadać.
Na blogu jest też pyszny ryż przygotowany z warzywami i pieczony razem z kurczakiem /tutaj klik/, ale ten można przygotować znacznie prościej i szybciej, no i robi się go samodzielnie.
Składniki
250 g ryżu /lub 2 torebki po 125 g każda/
2 większe marchewki
1 cebula
masło klarowane lub olej
sól, pieprz
natka pietruszki /pęczek/
Wykonanie
Ugotować ryż na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę, dodać startą na grubej tarce marchew, chwilkę razem smażyć, po czym podlać odrobiną wodą i razem moment przesmażyć – marchew powinna puścić ładnie kolor.
Zawartość patelni połączyć teraz z ugotowanym ryżem, dokładnie wymieszać, dodać pieprz, ewentualnie jeszcze sól oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.