To jedyna sałata zielona, którą można kroić nożem lub szatkować, a nie rwać w palcach. Lubię ją z dodatkiem oliwy smakowej.
z papryką i rzodkiewką
Składniki
1 główka sałaty lodowej2 pomidory lub 1/2 papryki i kilka rzodkiewek lub wszystkie te składniki
5-6 szczypiorów z cebuli siedmiolatki lub pół pęczka szczypiorku
2 ogórki zielone /opcjonalnie/
kiść białych winogron ok.100 g /opcjonalnie/
3-4 szczypiory z czosnku /opcjonalnie/
2 gałązki natki pietruszki ozdobnej
sól, pieprz, ocet – do smaku
3-4 łyżki oliwy czosnkowo-rozmarynowo-bazyliowej
z rzodkiewką
Wykonanie
Kapustę poszatkować, zielone dodatki pokroić drobno, pomidor w większą kostkę. Dodać sól, pieprz, troszkę octu, a także oliwę, wymieszać.
z papryką i żółtymi pomidorkami