Co zrobić, gdy kupimy brokuł, ale do przygotowania jakiegoś danie zużyjemy tylko jego część? no nie pozostaje nic innego, jak wykorzystać to i zrobić sałatkę, a na kolację będzie jak znalazł. Tak właśnie zrobiłam i nie dość, że brokuł został ocalony, to jeszcze jaka oszczędność i czasu i… portfela.
Składniki
1/2 brokuła – podzielić na różyczki
2 jajka na twardo
1/2 małej puszki kukurydzy z groszkiem
sos
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę /lub czosnek granulowany/
sól, pieprz
Wykonanie
Różyczki brokuła ugotować na półmiękko w lekko osolonej i zakwaszonej kilkoma kroplami octu wodzie przez około 5 minut, potem przelać zimną wodą i ostudzić na sitku.
Jajka pokroić w większą kostkę lub na ćwiartki.
Kukurydzę z groszkiem osączyć na sitku.
Składniki sosu wymieszać
Połączyć wszystkie składniki, delikatnie wymieszać i …już można zajadać.
Ja do tego przepisu dodaję jeszcze pokrojonego w kostkę pomidora, pycha 😀
Witaj Moniko. Dziękuję za sugestię, można różnie kombinować, następnym razem dodam pomidory, zresztą bardzo je też lubię.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.