Dobra, bardzo smaczna, prosta i szybka do przygotowania, ze składników, które w zasadzie mamy prawie zawsze w lodówce. Tylko zrobić i już się delektować… mniam…mniam!
Może być na kolację, do pracy, ale nie tylko… wszystko zależy od uznania i potrzeby chwili.
Składniki
1 cebula czerwona
2 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki konserwowe
½ puszki kukurydzy konserwowej /można dać całą/
10 dag szynki konserwowej
10 dag żółtego sera w kostce
„zielenina” – szczypiorek lub natka pietruszki /wg uznania, u mnie sporo/
Majonez /mój Domowy majonez na bazie śmietany
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy
sól, cukier, pieprz – do smaku
Wykonanie
Kukurydzę odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, potem zimną wodą i również dokładnie odsączyć.
Pozostałe składniki czyli jajka, ogórki, szynkę i ser żółty również pokroić w kosteczkę.
Natkę lub szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce.
Składniki majonezu wymieszać na gładką masę, połączyć z sałatką. Ewentualnie doprawić jeszcze do własnego smaku.